El racó del Mossèn

Aquest espai explica les activitats pastorals de Mn. Esteve, rector.

ACTIVITATS PASTORALS DE MN. ESTEVE

Cada dia: 8.00 Missa a la capella de les Hospitalàries de Martorell. Matins: Assistència al malalts de l’Hospital del Sagrat Cor. Rep visites al despatx.
Dimecres i divendres: Visites al despatx parroquial d’Olesa de Montserrat.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 L’altre dia tot llegint un diari d’abast comarcal vaig llegir una notícia que em va fer pensar molt.

Ara vull compartir amb tots vosaltres aquests pensaments.

No es tracta de tirar més llenya al foc però si d’una reflexió serena que ens ajudi a canviar els nostres mètodes i sobretot, la nostra manera d’evangelitzar.

Es tracta d’una enquesta del CEO que demanava als enquestats la seva opinió sobre el grau de confiança
que assoleixen els col•lectius que treballen en professions liberals. Per la part alta de l’enquesta es situen els professors, metges, científics i bombers amb una qualificació d’entre el 4,5 i 4,9. Hi ha d’altres professions que suspenen la confiança que el poble té amb ells: militars, jutges, periodistes, empresaris,
policies, que tenen una puntuació de 2,75. Els polítics generen una confiança del 2,65. I ara ve el motiu
d’aquesta carta: els capellans i religiosos en general assolim el 2,63 sobre 10 de confiança entre la nostra població, és a dir, molt deficient. Ja sabem que les enquestes tenen moltes lectures i depèn de com sigui formulada la pregunta pot condicionar la resposta, però això ens ha de fer reflexionar i indagar les causes que provoquen aquesta manca de confiança entre les persones dels nostres pobles envers els bisbes,
preveres i religiosos.

Des que la immensa majoria de la població no va a missa, les notícies que rep la gent són de fort impacte emocional, com és ara el tema de la pederàstia.

Molta gent pensa que les notícies sobre abusos de menors desqualifiquen els religiosos i capellans de parlar a la gent en nom d’una proclamada bondat de les nostres intencions que no serveixen per absoldre’ns.

No hi ha confiança perquè no hi ha coneixement recíproc.

La pederàstia -i no la vull menysvalorar- l’han practicada un petit nombre de capellans i gent d’església,
que diuen que no arriba al 2%. L’església catòlica entre religioses/os i capellans som 1.200.000.

Tot i això encara són molts. L’església ha de carregar amb aquesta xacra que provoca el rebuig, no només als pederastes, sinó de l’església sencera.

El cardenal Martini, jesuïta que fou durant vint anys arquebisbe de Milà, de gran prestigi internacional, deia: No comprenc com Déu que es presenta a les Sagrada Escriptures com un Déu d’amor i misericòrdia
sigui ser tan rebutjat en el món d’avui, perquè el món està mancat d’amor i de la compassió.

És ben cert però, que potser els que ens toca predicar l’amor i la misericòrdia i la compassió som, a vegades inconscientment, un anti-testimoni de l’amor de Déu enmig dels homes. Hi han molts motius
d’aquesta manca de confiança. Però alhora tenim a la nostra església motius per confiar en ella. El primer és el propi Papa Francesc. Gaudim d’un papa que treballa incansablement per “restaurar” l’església de fer-la autèntica segons els criteris de l’Evangeli; un Papa que ha demostrat i demostra la seva dedicació pels pobres: Com m’agradaria una església pobre i pels pobres va dir al començament del seu ministeri.

La gran santedat de l’església de sacerdots religiosos, religioses i seglars que dia a dia són fidels al seu baptisme i viuen com autèntics deixebles de Jesucrist, són molts més que el 2%. Ells, a les escoles, hospitals, als barris marginats, a les missions, a les parròquies, compleixen dia a dia el gran manament del Senyor: Estimeu- vos els uns als altres.

Esteve Fernández García,

Rector d’Olesa de Montserrat.