El racó del Mossèn

Aquest espai explica les activitats pastorals de Mn. Esteve, rector.

ACTIVITATS PASTORALS DE MN. ESTEVE

Cada dia: 8.00 Missa a la capella de les Hospitalàries de Martorell. Matins: Assistència al malalts de l’Hospital del Sagrat Cor. Rep visites al despatx.
Dimecres i divendres: Visites al despatx parroquial d’Olesa de Montserrat.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

S’ha d’ajudar a Déu

Aquesta expressió d’Etty Hillesum, s’ha d’ajudar a Déu, d’entrada pot estranyar o escandalitzar. Nosaltres podem ajudar Déu omnipotent creador del cel i la terra? No som nosaltres els qui necessitem que Déu ens ajudi?
Fa uns anys que es va donar a conèixer el diari d’Etty Hillesum, una noia holandesa jueva no practicant que avui
molts autors i teòlegs consideren una de les grans aportacions de la mística i espiritualitat del segle XX. Va ser
deportada al camp de concentració d’ Auschwitz l’any 1943, on va morir als 29 anys. Etty era una noia inquieta, superficial, però una dia en plena persecució nazi, començà a llegir la Biblía i trobà en la Paraula de Déu la llum que il·lumina i guia els seus passos. Descobrí el sentit de la seva vida i començà a mirar amb compassió i misericòrdia els jueus que sofreixen en els camps de concentració: nens, dones, els seus mateixos pares. En aquest context, en lloc de queixar-se a Déu, s’adonà que Déu és fràgil i feble, que necessita ajuda i des de llavors decideix ajudar Déu. Per Etyy ajudar a Déu significa sobretot ajudar que Déu no desaparegui de les nostres vides, però, sobretot significa ajudar els altres.
Ajudar a Déu, ajudar-nos a nosaltres mateixos i ajudar els altres forma una profunda unitat que neix de l’amor que
vol ajudar l’amor. Ajudar a Déu no es suplir-lo o ser més poderosos que Ell, és confiar en Ell fins al final. Déu ens
ha creat lliures i accepta el risc de la nostra llibertat, que podem utilitzar-la fent el bé -ajudant a tothom-, o cap al
mal -camps de concentració-.

I encara més: Déu sempre calla perquè respecta la nostra paraula; denuncien  sempre, com a cristians, les violències de tota mena que hi ha en el nostre entorn (immigrants, infants desvalguts, guerres eternes, etc.) Déu ha deixat a les nostres mans l’evolució de la història. Voleu dir que no es va equivocar, veient els resultats històrics guerres i de violència al llarg de tots els segles? Podem dir que Déu no soluciona res però ens acompanya sempre, ens dona la força per continuar confiant amb Ell. Els pensaments d’Etty Hillesum son més tradicionals del que podríem pensar. Ella amb la seva intuïció femenina, amb el profund sentit religiós i humà del món jueu, té un missatge ben actual: nosaltres hem de continuar ajudant a Déu, hem de ser bàlsam per els qui sofreixen, compartir la nostra vida amb els altres. Així ajudarem que Déu sigui realment present en el nostre món i en el cor de cadascú de nosaltres.

Esteve Fernández García,

Rector d’Olesa de Montserrat.